Witaj gościu, Jeśli czytasz tę wiadomość to znaczy że nie jesteś zarejestrowany. Kliknij i zarejestruj się by w pełni korzystać z wszystkich funkcji naszego forum.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z Ioptron-em
#1
Witam wszystkich uprzejmie,
potrzebuje pilnie pomocy w temacie  urządzenia jakim jest MiniTower Ioptron SmartStar TM.
Kupiłem je kilka lat temu bodaj w Delta Optical, ale to najmniej ważne gdzie.
Urządzenie jest najprostszym w całej grupie i nie p[osiada ani złącza USB ani też modułu GPS-a.Więc dane o położeniu trzeba wpisać z klawiatury pilota!
Tak sie złożyło,że z bardzo ważnych powodów musiałem zawiesić wszelka działalność astronomiczną i urządzenie
powędrowało do szafy. W tej chwili to praktycznie dziewicza nówka.
Ponieważ teraz mogę powrócić do astro zechciałem sobie tego Ioptrona uruchomić i okazały sie dwa problemy: wsiąkła gdzieś polska instrukcja ale to mniejsze zło i mam problem z wprowadzeniem swoich danych o położeniu i tu jest ból całkowity.
Po naciśnięciu na pilocie klawisza  MENU wybieram pozycję SET UP CONTROLLER, a w niej SETUP TIME AND SITE. Dalej ustawiam datę i godzinę i przechodzę do SETUP SITE INFO i tu zaczynają sie przysłowiowe schody bo poprawne wpisanie długości i szerokości geograficznej daje zły efekt końcowy. 
Moja rzeczywista lokalizacja jest 52N xx,xx i 16E xx,xx i jak  to wprowadzić do urządzenia to powinna cała kolumna ustawić się według tych danych na właściwym kierunku na wybrany obiekt np Słońce czy Jowisza zależnie co wybiorę  a tak sie nie dzieje i ustawia sie w inne miejsce.
Może ktoś będzie tak uprzejmy i mi powie jak mam sobie z tym poradzić bo inaczej wychodzą bzdury.
Maszyna ustawia sie w zupełnie inne kierunki niż powinna w stosunku do mojej lokalizacji. Czy walnięte jest oprogramowanie , czy ja robię jakiś błąd? Może musze wprowadzić jeszcze jakieś dane.  Zgubienie polskiej instrukcji bardzo utrudnia mi znalezienie przyczyny złego działania tego urządzenia. Liczę na szybka pomoc! I już dziękuję za taką !
Odpowiedz
#2
Jeszcze w uzupełnieniu przed uruchomieniem ustawiam kolumnę na kierunek POŁUDNIE tak jak mówi instrukcja i dopierom wtedy uruchamiam działanie.
Odpowiedz
#3
z jak toto cudo jest zasilane??
hmmmmm...
Odpowiedz
#4
Nie jestem do końca pewny,ale wydaje mi się,że podobne montaże mają  Riklaunim i Pablito. Napisz do nich,na pewno Ci pomogą.

Odpowiedz
#5
(08.09.13, 15:42)Andromeda link napisał(a):Jeszcze w uzupełnieniu przed uruchomieniem ustawiam kolumnę na kierunek POŁUDNIE tak jak mówi instrukcja i dopierom wtedy uruchamiam działanie.

Os AZ jest w pozycji PARK SCOPE ?
Teleskop patrzy wtedy pionowo do gory w ZENITH a montaz (kolumna) ustawiona jest na poludnie.
Na montazu jest taka mala literka S ze strzalka Zaczynasz od PArk Scope
Odpowiedz
#6
Andromeda powiedz jak poradziłeś sobie z problemem, bo mam podobną zagwozdkę.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości