Zrób ślepą próbę i ekspozycję bez zdejmowania dekla lepiej w nocy z 10 minut na 800 ASA i zobaczysz czy nie zaświetla kadru diodami czy też jest nie za dobrze uszczelniony na nie korpus 8)
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
CZe
ja mam lustrzanke z elektronicznym wyswietlaczem ( Dynax5) i faktycznie w nocy wyswietlacz ostro daje po oczach ale odnosze wrazenie ze po podniesieniu lustra to sie wylacza . bo na expozycjach od 30 sek do 15 minut jakie robilem ( z wezykiem) na pewno powstaly by jakies żółte zaswietlenia .to tyle jesli chodzi o nowszy sprzet
Z tego co sie orientuje to mowisz chyba o jakims zenicie ktory mial diodke od swiatlomierza i powodowal wspomniane zaswietlenia (tez gdzies znalazlem na stronce ktos przed tym wlasnie ostrzegal jesli chodzi o astrofoto zenitem) . mysle ze to latwo dalo by sie obejsc wyciagajac z niego baterie ( w nocy swiatlomierz i tak nie jest Ci potrzebny a ZENKI maja ta przewage ze kpia sobie z pradu i wszystko sie tam robi recznie (zenek do astrofoto dobry jak kazdy inny manual a lepszy od nowych aparatow bo nie zre baterii jak ma otwarta migawke co jak sie raz kiedys przekonalem WAZNA RZECZ )
pozdr
DaVe
Losmandy GM8+300D+..... w realizacji
Liczba postów: 55
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
itak muszę to sp rawdzić, a co do ZENKA, to ja takiego problemu nie mam. w moim egzemplarzu gdzieś wyleciała ztyczka od baterii i światłomierz nie działa ;D
jak by ktoś miał na sprzedanie (lub nawet pożyczyć wężyk do T70 będę zobowiązany)
Gostynin - Płock - Kutno
Liczba postów: 1,194
Liczba wątków: 112
Reputacja:
0
Tak właśnie wygląda fotka zrobiona Zenkiem i zaświetlona diodami światłomierza:-) Początki zawsze bywają trudne :-)
![[Obrazek: krecil10.jpg]](http://www.republika.pl/piotrpe/fotki/krecil10.jpg)
Wystarczy baterie wyjąć i jest OK
pozdrawiam
Pozdrawiam Piotr Sky Watcher 80ED na GPD-2 BPC 15x50 <b>http://republika.pl/piotrpe/</b>
Liczba postów: 55
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
to ja jednak pozostawię ZENKA w łaskach, muszę skołować wężyk z blokadą i po problemie...
Gostynin - Płock - Kutno
Liczba postów: 2,502
Liczba wątków: 73
Reputacja:
0
a po co w nocy detektor światła... wyjmuje się baterie z Zenka i hula, zresztą w moim modelu po przykręceniu węzyka dioda się zapala i świeci, świeci... znaczy się świeciła dopóki nie wywaliłem baterii
Moja strona - astrofotografia - galeria zdjęć. Program
easyHDR - składanie i obróbka zdjęć o wysokiej dynamice.