Witaj gościu, Jeśli czytasz tę wiadomość to znaczy że nie jesteś zarejestrowany. Kliknij i zarejestruj się by w pełni korzystać z wszystkich funkcji naszego forum.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak to połączyć czyli EQ-2 + napęd
#21
U mnie tak to wygląda :

[Obrazek: mont8gb.jpg]

Pozdrawiam
Fotografia : Nikon D70s, Nikkor 18-70 DX ED, Nikkor 70-300G Astronomia : Synta 10" 254/1200, f/4.7
Odpowiedz
#22
No i wszystko jasne, teraz niech Kolega poszuka tego bolca z drugiej strony  ;D albo reklamuje sprzęt.
Odpowiedz
#23
Czyżby teraz w tym teleskopie dawali gorszy montaż ?? Hamal pokazał zdjęcie tego FirstScope'a, na którym jest montaż taki jak pokazałem ja, natomiast w DeltaOptical jest już co innego :

[Obrazek: 114eq.jpg]

Czyli jednak ... :-[
Fotografia : Nikon D70s, Nikkor 18-70 DX ED, Nikkor 70-300G Astronomia : Synta 10" 254/1200, f/4.7
Odpowiedz
#24
(19.11.05, 11:36)HAMAL link napisał(a): No i wszystko jasne, teraz niech Kolega poszuka tego bolca z drugiej strony  ;D albo reklamuje sprzęt.

Nie mam tego bolca ani z tej ani z tamtej strony oczywiście chodzi o bolec przy montażu ;D. Zaraz jak mi telep przyszedł i zauważyłem że czegoś brakuje zadzwoniłem do DO ale wzięli tylko mój tel. i powiedzieli że oddzwonią i już ponad dwa-trzy dni czekam i nic. Tak więc postanowiłem sam coś zdziałać. I tak jak pisałem wcześniej mnie ten brak bolca nie dziwi, gdyż w ten sposób ktoś kto zakupi tą 114 jest automatycznie zmuszony zakupić ich firmowy czyli Celestrona napęd, który ma inne połączenie do teleskopu i jest o ponad 1/3 droższy.

[Obrazek: atnp-motor-access-93517.jpg]  [Obrazek: atnmotorSAeq2.jpg]


Poza tym jest również zmiana w mocowaniu tuby na dovetail i nie ma już niestety śruby 3/4 piggyback.

Widoczną dospawaną głowę sruby

[Obrazek: untitled16zw.jpg]
musiałem seszlifować gdyż napęd mi się nie zazębiał (brakowało jakieś 0.5 cm) i niestety podczas jej wkręcania zerwałem gwint w montażu (dość łatwo wcale nie czułem oporu co mnie dziwi). Na szczęście z drugiej strony jest docisk który stabilizuje całośc. A i jeszcze jedno na samym końcu śruby wkręciłem jakieś 0.5 cm wąża gumowego, który znakomicie wypełnia, no prawie na styk obwód mocowania napędu przez co nie kolebie się na boki.
SBIG ST2000XM - ED80 - HEQ-5 SynTrek - Lunt LS60THa DS50
Odpowiedz
#25
(19.11.05, 20:41)Kamil link napisał(a): niestety podczas jej wkręcania zerwałem gwint w montażu (dość łatwo wcale nie czułem oporu co mnie dziwi).

Rozhartowałeś dospawując śrubę.
Odpowiedz
#26
(19.11.05, 23:59)HAMAL link napisał(a): [quote author=Kamil link=topic=7295.msg109935#msg109935 date=1132429265]
niestety podczas jej wkręcania zerwałem gwint w montażu (dość łatwo wcale nie czułem oporu co mnie dziwi).

Rozhartowałeś dospawując śrubę.
[/quote]

gwint na śrubie jest ok, zerwał się ten przy montażu a tam nie spawałem przecież.
SBIG ST2000XM - ED80 - HEQ-5 SynTrek - Lunt LS60THa DS50
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości