Witaj gościu, Jeśli czytasz tę wiadomość to znaczy że nie jesteś zarejestrowany. Kliknij i zarejestruj się by w pełni korzystać z wszystkich funkcji naszego forum.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak to połączyć czyli EQ-2 + napęd
#1
Witam

Mam mały problem ponieważ nie wiem w jaki sposób połączyć montaż i napęd. Z materiałów jakie znalazłem w sieci wychodzi mi ma to że śruba powinna być bardziej wpuszczona tak jak to zaznaczyłem na fotce. No ale nie jestem pewien do końca. Również prosze o objaśnienie mi do czego służą części oznaczone strzałkami i jak to powinno być poprawnie połączone. Może ktoś ma fotki (zaznaczam ponieważ plik pdf z rysunkiem widziałem ale jest mało dokładny) jak wygląda całość zmontowana. Dzięki i pozdrawiam

[Obrazek: p10100626wy.jpg]

[Obrazek: p10100654zz.jpg]
SBIG ST2000XM - ED80 - HEQ-5 SynTrek - Lunt LS60THa DS50
Odpowiedz
#2
Nie wiem czy bardzo bedzie to pomocne ale czy uzywales tej instrukcji?:
http://www.skywatchertelescope.com/Downl...Single.pdf
Odpowiedz
#3
widziałem, jednak te rysunki nie są zbyt dokładne
SBIG ST2000XM - ED80 - HEQ-5 SynTrek - Lunt LS60THa DS50
Odpowiedz
#4
niewiem w czym masz problem?
z pierwszego obrazka odkręcasz śrubkę tą zaznaczoną zieloną strzałką
i na ten pręcik zakładasz tą wystajacą tulejkę z napędu blokujesz wszystko, szukasz dzirki koło ślimaka w którą możesz wkręcić śrubke blokującą sprężynkę i to wszystko chyba
Odpowiedz
#5
Mam taki sam naped ale troche inna glowcie. Niemniej jednak tam gdzie zaznaczyles czerwonym powinien wystawac trzpien mocujacy caly naped - na ten trzpien wchodzi tulejka z motylkiem ktora jest na napedzie.Co do strzalek nieb i zielonej to ja musialem odkrecic z napedu niebieski bo mi kolidowalo z zielonym. Moge wrzucic jakies fotki ale to dopiero w piatek.

Edit. Sumas ma racje ma chbya racje. A masz fotke z boku? Bo tam czerwona srubka to chyba nie jest to co mialem na mysli ??? Smile
Położenie: 53.25673 N,  14.499153 E www.astrofotografia.szczecin.pl
Odpowiedz
#6
(16.11.05, 20:30)sumas link napisał(a): niewiem w czym masz problem?
z pierwszego obrazka odkręcasz śrubkę tą zaznaczoną zieloną strzałką
i na ten pręcik zakładasz tą wystajacą tulejkę z napędu blokujesz wszystko, szukasz dzirki koło ślimaka w którą możesz wkręcić śrubke blokującą sprężynkę i to wszystko chyba
(16.11.05, 20:34)qbanos link napisał(a): Edit. Sumas ma racje ma chbya racje. A masz fotke z boku? Bo tam czerwona srubka to chyba nie jest to co mialem na mysli ??? Smile

już próbowałem lecz nie pasuje. tuleja ze śrubką  nie mieści się między kołem zębatym a tym co zaznaczyłem na zielono
SBIG ST2000XM - ED80 - HEQ-5 SynTrek - Lunt LS60THa DS50
Odpowiedz
#7
(16.11.05, 20:34)qbanos link napisał(a): Bo tam czerwona srubka to chyba nie jest to co mialem na mysli ??? Smile

to jest dokładnie to o co mi chodzi a czego mi brakuje w montażu
SBIG ST2000XM - ED80 - HEQ-5 SynTrek - Lunt LS60THa DS50
Odpowiedz
#8
(16.11.05, 21:05)Kamil link napisał(a): już próbowałem lecz nie pasuje. tuleja ze śrubką  nie mieści się między kołem zębatym a tym co zaznaczyłem na zielono
Zrób fotkę z boku tak żeby było widać odległości miedzy tymi elementami. Na pewno wiem że mamy takie samo to duże srebrne kółko zebate ;D

Ale z tej perspektywy ta srubka wyglada jak by byla do skrecania osi montazu odpowiedzialnej za kat nachylenia do poziomu przy ustawianiu na biegun. Daj z boku fote.
Położenie: 53.25673 N,  14.499153 E www.astrofotografia.szczecin.pl
Odpowiedz
#9
sruba mocująca oś ustawioną na biegun jest z drugiej strony, to nie to.
[Obrazek: p10100059pw.jpg]

SBIG ST2000XM - ED80 - HEQ-5 SynTrek - Lunt LS60THa DS50
Odpowiedz
#10
Znalazlem zdjecie jak to kiedys zrobilem .
http://astro-forum.org/Forum/index.php?a...st&id=6497   .
Ten bolec z blaszka co na moim zdjeciu jest zardzewiala srobka chyba sluzy do odsuwania napedu od zebatki jak chcialbyc recznie pokrecic .
Moze z drugirj strony korpusu montazu masz tak z 10 mm bolec na ktory naklada sie naped ? Wtedy tylko odwrotnie os slimaka musialbys zalozyc . zeby zebatka byla z tej samej strony .
Jak nie masz to w korpusie musisz zrobic otwor i nagwintowac na 6czy  8 , wkrecic jakis bolec czy srobke , nalozyc na niego tulejke aby mial taka srednice co lekko i bez duzych luzow wchosdzi w otwor w napedzie , Ten bolec mam z 5 cm ponizej osi slimaka . Ma tez wciecie i cienka dluga srobka wkrecona z korpusu napedu w to wciecie zabezpiecza przed wypadnieciem napedu . Nie umialem poprawnie docisnac zebatki napedu do duzej z korpusu i jak na zdjeciu widac dalem gumke .
U Ciebie nie ma miejsca na korpusie na bolec do mocowania napedu . Moze wystarczy przedluzyc os czy dorobic srubke co ta os mocuje tak aby spelniala role bolca ? Tak jak na 1 zdjeciu czerwony walec narysowales.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości