Witaj gościu, Jeśli czytasz tę wiadomość to znaczy że nie jesteś zarejestrowany. Kliknij i zarejestruj się by w pełni korzystać z wszystkich funkcji naszego forum.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Handbox - pilot ze zestawu 492 meade
#1
Witam
Czy ktoś wie jak skalibrować pilota meade?Co zrobić żeby prowadził automatycznie? Czytałem instrukce ze strony meade ale albo coś źle robię albo nie rozumiem co jest napisane ??? Ślęczę nadtym od rana i nic nie mogę wymyśleć.
www.poa.home.pl Synta 200/1200, Vixen LVW 22mm, OLYMPUS C-460Zoom Statyw fotograficzny PZO. Tel.kom 662262212 pozdrawiam Adam
Odpowiedz
#2
witam,
bylo ostatnio...
Wojtek poleca tego guidera:
http://meade.com/manuals/TelescopeManual...l_revD.pdf


Pozdrawiam, Piotr 29° 20' 48" N, 48° 05' 26" E LX200 10" + ETX90 OTA + SW 100ED + LXD55 + wiadro okularkow; Canon 300D; ...
Odpowiedz
#3
Czytałem ale nie kapuje tej instrukcji. Trzymam przycisk mode i nic kupa szajse Sad A powinny się zapalić jakies tam diody.
www.poa.home.pl Synta 200/1200, Vixen LVW 22mm, OLYMPUS C-460Zoom Statyw fotograficzny PZO. Tel.kom 662262212 pozdrawiam Adam
Odpowiedz
#4
No to tak na szybko. Jeśli masz jak pisałem wkręcone obie śrubki A i B (te srebrne) to po włączeniu zasilania silnik RA powinien ruszyć.

Trzymasz mode aż zapalą się 2 górne diody. Puszczasz. Przytrzymujesz speed i czekaż aż zapalą się 3 diody a czwarta zacznie migać. Teraz w zależności od tego czy chcesz szybciej czy wolniej wciskasz odpowiednio IN lub OUT. Każde naciśnięcie zmienia prędkość o 0.5%.

Tu moje podejrzenie, że każdy silnik ma zaprogramowaną domyślną prędkość i tak DS'y powinny mieć tak żeby mieć 1x przy ślimacznicy 90z a silniki LXD dla ślimacznicy 144z. Ale 90/144 to 60% a można zmieniać o 65% czyli dobra nasza.

Jak już sobie ustawisz to znowu przytrzymujesz mode aż zostanie zapalona tylko jedna dioda. Koniec programowania, silnik powinien ruszyć z ustawioną prędkością.
Odpowiedz
#5
Dokładnie robię wszystko tak jak napisałeś. Silniczki chodzą po włączeniu. Trzymałem mode przez 5 mnut? To powinno wystarczyć ??? No chyba, że trzeba siedzieć przy tym parnaśnie minut i trzymać? ??? :Smile
www.poa.home.pl Synta 200/1200, Vixen LVW 22mm, OLYMPUS C-460Zoom Statyw fotograficzny PZO. Tel.kom 662262212 pozdrawiam Adam
Odpowiedz
#6
Nie no bez przesady, parę sekund to max. A jak go tylko klikniesz, a konkretniej 2 razy to przestaje chodzić? Bo po pierwszym powinien się przestawić na półkulę S, po drugim wyłączyć prowadzenie a po trzecim półkula N...

Może jest brudny albo co. Inne przyciski chodzą bez zarzutu, czy trzeba je uaktywniać "sposobem"? No i czy masz na pewno oba silniki wpięte w huba? Ew. próbowałeś je zamienić? Wpiąć tylko jeden?
Odpowiedz
#7
Wszystko jest oki. Przyciski działają. Silniczki są przypięte. Jak włanczam zasilanie to na pilociku mrugają te diody. Po naciśnięciu obojętnie jakiego przycisku montaż robi ruch w RA i DEC następnie silniczki przestają chodzić i mogę sobie spokojnie sterować.
www.poa.home.pl Synta 200/1200, Vixen LVW 22mm, OLYMPUS C-460Zoom Statyw fotograficzny PZO. Tel.kom 662262212 pozdrawiam Adam
Odpowiedz
#8
Wiesz może Wojtek co mogę zrobić? ???
www.poa.home.pl Synta 200/1200, Vixen LVW 22mm, OLYMPUS C-460Zoom Statyw fotograficzny PZO. Tel.kom 662262212 pozdrawiam Adam
Odpowiedz
#9
A jesteś pewny że śrubki są wkręcone? Najlepiej je wykręć i wkręć do wyczuwalnego oporu. Może pola lutownicze przy nich są skorodowane i nie ma styku?
Odpowiedz
#10
A czym je przykręcić? Chodzi ci o to A i B?
www.poa.home.pl Synta 200/1200, Vixen LVW 22mm, OLYMPUS C-460Zoom Statyw fotograficzny PZO. Tel.kom 662262212 pozdrawiam Adam
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości