(20.10.04, 21:37)Mariusz.k link napisał(a):A czy światło łysego nie przyćmi ISS?
Na szczęście ISS ma dużą jasność, choć zależną od odległości od obserwatora i ustawienia stacji. Według CalSky może ona wynosić maksymalnie do -2,5 mag, a nawet przy odległości 1000 km i 50% oświetleniu około 0,5 mag.
Jeżeli więc stacja jest oświetlona, a podczas zbliżenia do Księżyca będzie, to jest doskonale widoczna. Oczywiście światło Księżyca w pobliżu pełni nieco ją przyćmi, ale wciąż powinna być widoczna bez kłopotu, aż do momentu kiedy pojawi się na tle oświetlonej tarczy Księżyca i wtedy będzie widoczna raczej jako punkt (ale tego nie jestem pewny - jasność powierzchniowa ISS jest chyba większa od jasności powierzchniowej Księżyca) szybko przemieszczający się na tle tarczy naszego satelity. I w tym przypadku, przypuszczam, że mogą pojawić się problemy i aby taki przelot widzieć należy użyć do obserwacji teleskop.
Właśnie, czy ktoś już widział przelot ISS na tle tarczy Księżyca?
Do kanarkusamaximusa.
Wyraźnie - misiaczku - w pierwszym wątku napisałem "Jeżeli parametry orbity ISS nie zmienią się". Brałem więc pod uwagę taką możliwość.
Jeżeli nastąpi korekta orbity, to najprawdopodobniej nie tylko nie będę mógł zobaczyć zakrycia Saturna i Procjona, ale także i przejścia ISS na tle tarczy Księżyca.
Robert