08.09.04, 22:21
Cytat:Jest troche na temat budowy teleskopu pod:Eeee.... tam to tylko o lornetkach.. ;D
[ATM] Wykonanie podst. lustra do Newtona
|
08.09.04, 22:21
Cytat:Jest troche na temat budowy teleskopu pod:Eeee.... tam to tylko o lornetkach.. ;D
09.09.04, 04:47
(29.08.04, 00:24)Lukasz Wieteska link napisał(a): Nie lepiej tak ? ![]()
09.09.04, 11:16
Myślisz że przekombinowałem ?? ![]() no nie wiem - a co jesli się okaże że zwierciadło już po zamocowaniu daje złe obrazy bo jest za mocno dociśniętę - trzeba będzie wiercić nowe otwory ?? pozdrawiam serdecznie ! Łukasz Wieteska
TN 230/1500
(09.09.04, 11:16)Lukasz Wieteska link napisał(a):Myślisz że przekombinowałem ?? Otwory są podlużne jak u Ciebie ![]() Choć Łukasz mi na gg wyjaśnil swoje rozwiązanie i w jego przypadku użył jedynego słusznego. ![]()
odnalazłem ze swojego archiwum zdięcia z podstawy łustra jak mam wstawić ? wstawiam jeszcze raz
cd. bedzie ![]() ![]() ![]() ![]()
w starym opisie istniały fotki,
ale nie potrafię wstawić fotki ze starego opisu, moderatorze ! proszę !! CD. ![]() ![]()
POPRAWKI NA LEPSZE..
![]() z góry podstawy lustra mogą troszkę wystawać główki śrub zamkowych , będą przyklejone podkładki ze skóry lub z paska grubości ok. 2-3 mm, a więc będzie szczelina i lustro nie opiera się na główki śrub. Symetria wymaga sensu , by lustro swobodnie leżało bez skrzywień i naprężeń !!
Dla majsterkowicza ..
nie trzeba się zamartwiać. ??? UWAGI i przypmnienia: A. śruby długie M6 powinne być z długim gwintem !, bo nieda sie dociągnąć sprężyn na pół. B. Należy wykonać szablon lustra , wg wybranego zakupu lub swego szlifu o srednicy i grub ok. 20mm, łatwo i bez strat świetna przymiarka i pasowanie wszystkich pomysłów i nie do zniszczenia LUSTRO PRAWDZIWE !! C. Zakup łatwy, "Agroma" sprężyny kupłem za kilka pln nadają się z większych silników lub traktorów do zaworów , zwróć uwagę ogólną o średnicę sprężyn ok 24 mm zew. pół twarde ok. wiertła łopatkowe mają 25mm pasuje dobrze Zawsze istnieją w domu różne narzędzia, ![]() polecam różne wiertła, a także wiertła łopatkowe do drewna w opisie stosuję dobry materiał płyty typu MDF grub. 16 - 21mm wystarczy ze stolarni jest szansa za obrzynki beeeer ;D kilka kwadratów 350x350 powinno wystarczyć rozmiar .. Lepiej zamówić sobie po dwa kwadraty 16mm i do 21mm , bedzie zapas na złe wykonanie, 16 mm lepiej wykonac do podst. lustra grubszy 21 mm łatwiej wykonać b. głównej podst. do wszystkiego mocowania -. boczne mocowanie Pozdrawiam Majsterkowiczów, Dziadek.
29.01.09, 16:26
to jest stan podstaw świerzy i surowy bez malowania raczej.
to sa dwa wymiary podstaw głównych tzn. mozna podjąć decycję czy zmienić na Dobbsona z kołyskami cz na okrągło do rury z mocowanie i to jest z zapasem rozmiar podst. głównej. na foto jest skrót optyczny na mniejszym, istnieje odległości od krążka do krawędzi kwadratu = 20 mm z każdej strony too jest mały zapas na foto przedstawiłem różnice wymiarów podstawy głównej może się przydać dla majsterkowiczów,jest okazja samemu podjąć decyzję czy to będzie Dobbson z kołyskami czy do tubusu Newtona zapraszam, Dziadek. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|